45-годишната Зузана Чапутова е на път да стане първата жена

...
 45-годишната Зузана Чапутова е на път да стане първата жена
Коментари Харесай

Словакия избра първата жена президент в историята си

 45-годишната Зузана Чапутова е на път да стане първата жена президент на Словакия, оповестява БНР. На вчерашните избори за държавен глава в страната тя получи близо 58 % от гласовете.
Чапутова съумя да победи заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по енергетиката Марош Шефчович, който бе претендент на ръководещата Словашка демократична коалиция.

Кандидатурата на Чапутова, която е адвокатка и разведена майка на две деца, бе издигната от демократичната Прогесивна партия на Словакия, която не е показана в Народното събрание. Чапутова получава 58.01% гласовете от при преброени 91% от бюлетините. Шефчович има 41.98%.

На специфичен брифинг претендентът на ръководещата партия - 52-годишният Шефчович, поздрави за успеха на балотажа своята съперница.

„ Поднасям букет цветя на госпожа Сузана Чапутова. Поздравявам я с успеха на изборите и й поисквам да бъде заслужен президент на Словакия “, съобщи той.

Чапутова ще встъпи в служба на 15 юни, когато изтече мандатът на досегашния държавен глава на страната Андрей Киска.

Тя дефинира като собствен приоритет битката с корупцията и спирането на връзките сред мафията и страната. Тя твърди, че главният претекст да се включи в президентската конкуренция е било убийството на словашкия публицист Ян Куциак през февруари предходната година.

Като либерал Чапутова поддържа и узаконяването на еднополовите бракове.  
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР